Burun Eti (Konka) Hastalıkları ve Cerrahisi
Burun, septum denilen, önde kıkırdak arkada kemikten oluşan bir blokla iki bölüme ayrılmıştır. Burun kanalları boş bir boru olmayıp, burun yan duvarlarında alt-orta ve üst Konka olarak adlandırılan yapılar vardır. Konkalar burun kanallarından geçen havanın, nemlenmesi, ısısının arttırılaması ve filtre edilip süzülmesinden sorumludur. Bu yüzden burnun fonksiyonel organları olarak adlandırılırlar.
Alt konkaların kan akımı oldukça yüksektir ve büyüyüp, ufalabilen erektil organlardır. Alt konka hipertrofileri (büyümeleri) genellikle yapısal, alerjik veya septum kıkırdağının eğri olduğu tarafın tersinde, her burun deliğinden geçen hava akımını eşitlemek için oluşan kompanzatuar (telafi edici) büyümelerdir. Gebelik sırasında hormanal nedenlere bağlı olarak fizyolojik konka hipertrofileri görülebilir.
Burun içinden geçen hava akımının filtrasyonundan sorumlu ana yapılar alt konkalar olduğu için, cerrahi tedavi sırasında Alt Konkalara ve özellikle mukozasına yeterli saygının gösterilmesi bir zorunluluktur. Konkaların tamamen kesilip atılması, boş bir burun yaratarak kuru, soğuk ve partikül miktarı fazla hava solumamıza neden olacaktır. En seçkin yöntem alt konkaların Radyofrekans enerjisiyle koterize (yakılması) edilmesidir. Bu yöntemde konka mukozasının altında yanık alanlar oluşturarak, mukoza korunarak, konkanın büzüşerek ufalması amaçlanır. Genellikle kansız ve operasyon sonrası ağrısız bir işlemdir ve tek başına uygulandığında tampon gerektirmez. Konkanın kemik yapısının büyük olduğu olgularda, submukozal konka rezeksiyonu denilen, mukozaya zarar vermeden endoskop yardımıyla kemik yapının bir kısmının çıkarıldığı prosedür uygulanır. Bu işlemler burun kıkırdak eğriliği operasyonu ile birlikte veya tek başına uygulanabilir.